• PËRSHËNDETJE VIZITOR!

Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Anëtarët e rregjistruar kanë privilegjin të marrin pjesë në tema të ndryshme si dhe të komunikojnë me anëtarët e tjerë. Bëhu pjesë e forumit Netedy.com duke u REGJISTRUAR këtu ose nëse ke një llogari KYCU. Komunikim alternative i ketij forumi me vajza dhe djem nga te gjithe trevat shqiptare? Hyr ne: CHAT SHQIP.
  • PËRSHËNDETJE VIZITOR!

Mirë se vini në forumin Takohu 👋 - një vend ku bisedat rriten natyrshëm, ashtu si një komunitet i gjallë. Ne jemi të gjithë për të krijuar një hapësirë të relaksuar, mikpritëse ku idetë, historitë dhe debatet lidhin njerëz nga të gjitha sferat e jetës. Bashkohuni me korijen. Filloni një fije. Të shohim se ku na çon biseda.

Zbulohet një yll në prag të kolapsit, më i vogli dhe më i denduri i vërejtur ndonjëherë

...

Kontributor
LV
0

Zbulohet një yll në prag të kolapsit, më i vogli dhe më i denduri i vërejtur ndonjëherë​

Ylli

lg.php

Është në prag të kolapsit ylli që ka dallimin e dyfishtë si më i vogli dhe në të njëjtën kohë më i denduri i vërejtur ndonjëherë.

Me një diametër prej vetëm 4 300 kilometra, pak më i madh se ai i Hënës dhe masë më të lartë se Dielli, zbulimi i tij, i botuar në revistën “Nature”, u bë nga astrofizikania italiane Ilaria Caiazzo.
Ylli është një xhuxh i bardhë, domethënë një yll që tani ka arritur fundin e ciklit të tij jetësor dhe është më i vogli në llojin e tij i vërejtur ndonjëherë.
“Mund të duket kundërshtuese, por xhuxhi më i vogël i bardhë është gjithashtu edhe ai më masivi”, vëren Caiazzo.

lg.php

“Kjo ndodh sepse, ndryshe nga yjet normalë, xhuxhët e bardhë nuk mundësohen nga djegia bërthamore, gjë që i lejon ata t’i rezistojnë gravitetit të tyre”, shtoi ajo.
Xhuxhët e bardhë janë mbetjet e yjeve që dikur kishin një masë deri në tetë herë më të madhe se Dielli dhe zbulimi i këtij ylli të vogël jashtëzakonisht të dendur, i quajtur ZTF J1901 + 1458, krijon mundësi për shkencëtarët që të kuptojnë se çfarë mund të ndodhë me yjet që arrijnë në fazën e xhuxhit të bardhë.

"Balkanweb"

Back
Lartë